Sezon na rabarbar trwa. Moje wypieki na cudownym kruchym cieście wyskakują z piekarnika jak szalone jeden za drugim, niestety późna pora mojego pieczenia nie sprzyja robieniu zdjęć, a powiedzmy sobie szczerze takie pyszności do rana w całości nie doczekują. Tym razem polecam wariancje rabarbarowo-jabłkową z pianką. Pianka wnika w owoce i dzięki temu nie są zbyt kwaśne a piana nie za słodka. Innymi słowy idealne połączenie. Testujcie i dajcie znać jak Wam smakuje :)
• 2,5
szklanki mąki
• kostka masła (200 g)
• 1 szklanka cukru pudru
• 2 żółtko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• kostka masła (200 g)
• 1 szklanka cukru pudru
• 2 żółtko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Nadzienie:
• 0,5 kg rabarbaru
• 2-3 duże jabłka
• Cukier trzcinowy (wg uznania do smaku)
• cynamon
• 0,5 kg rabarbaru
• 2-3 duże jabłka
• Cukier trzcinowy (wg uznania do smaku)
• cynamon
Pianka:
• 2 białka
• 100 g cukru
• Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.
• W czasie kiedy ciasto się chłodzi pokroić obrany rabarbar w kawałki ok 2 cm. Jabłka obrać, i pokroić w kosteczkę ok 1-2 cm. Odstawić.
• Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół.
• Schłodzone ciasto dzielimy na połowę. Jedną cześć ciasta chowamy z powrotem do lodówki. Resztę należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na prostokąt wielkości formy do pieczenia i przełożyć je do formy. Formę dokładnie wyłożyć ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odciąć z brzegów.
• Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
• Na ciasto wykładamy rabarbar i truskawki wymieszane z cukrem i cynamonem. na owoce wykładamy piankę. Nie ma jej za dużo dlatego trzeba bardzo dokładnie rozprowadzić po całym cieście. Drugą część ciasta ucieramy na tarce o grubych oczkach prosto na masę rabarbarowo-jabłkową. Ciasto im lepiej schłodzone tym lepiej się uciera.
• Piec ok 30-40 min, aż ciasto będzie rumiane.
• Ostudzić.
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBrakuje masla w tych skladnikach na ciasto...
OdpowiedzUsuńBrakuje masla w tych skladnikach na ciasto...
OdpowiedzUsuńfaktycznie, małe przeoczenie, już poprawione :)
Usuń