5/29/2015

Szarlotka rabarbarowo-jabłkowa z pianką


 Sezon na rabarbar trwa. Moje wypieki na cudownym kruchym cieście wyskakują z piekarnika jak szalone jeden za drugim, niestety późna pora mojego pieczenia nie sprzyja robieniu zdjęć, a powiedzmy sobie szczerze takie pyszności do rana w całości nie doczekują. Tym razem polecam wariancje rabarbarowo-jabłkową z pianką. Pianka wnika w owoce i dzięki temu nie są zbyt kwaśne a piana nie za słodka. Innymi słowy idealne połączenie. Testujcie i dajcie znać jak Wam smakuje :)




Ciasto: 
2,5 szklanki mąki 
  kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru pudru 
2 żółtko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany



Nadzienie: 
0,5 kg rabarbaru 
2-3 duże jabłka 
Cukier trzcinowy (wg uznania do smaku) 
cynamon 

Pianka:
2 białka
100 g cukru

WYKONANIE: 
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką. 
•  W czasie kiedy ciasto się chłodzi pokroić obrany rabarbar w kawałki ok 2 cm. Jabłka obrać, i pokroić w kosteczkę ok 1-2 cm. Odstawić. 
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół.  
Schłodzone ciasto dzielimy na połowę. Jedną cześć ciasta chowamy z powrotem do lodówki. Resztę należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na prostokąt wielkości formy do pieczenia i przełożyć je do formy. Formę dokładnie wyłożyć ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odciąć z brzegów. 
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. 
•  Na ciasto wykładamy rabarbar i truskawki wymieszane z cukrem i cynamonem. na owoce wykładamy piankę. Nie ma jej za dużo dlatego trzeba bardzo dokładnie rozprowadzić po całym cieście. Drugą część ciasta ucieramy na tarce o grubych oczkach prosto na masę rabarbarowo-jabłkową. Ciasto im lepiej schłodzone tym lepiej się uciera. 
•  Piec ok 30-40 min, aż ciasto będzie rumiane. 
Ostudzić.
SMACZNEGO!



Rabarbarowa rewolucja


4 komentarze:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger