Sezon na wspaniałe leśne owoce już w pełni, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć używać ich do wypieków. Na taką Pavlovą czekałam cały rok, czekała też moja koleżanka, która co roku przyjeżdża do mnie na grilla, na którym serwuję smakołyki. A skoro zapowiedziałam, że będzie Pavlova, nie było odwrotu!
Szczerze polecam ten deser – jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Nie zrażajcie się tym, że po upieczeniu beza może się zapadnąć. Tak właśnie ma być! Moja siostra zawsze czatuje przy piekarniku, a gdy wyciągam bezę, mówi: „O widzisz, znów się nie udała! Mogę ją teraz zjeść?” Nic bardziej mylnego – beza na Pavlowej się zapada, a to umożliwia nam włożenie pysznego kremu z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubionych owoców.
Zatem pamiętajcie – zapadniętej bezy nie jemy, tylko kończymy deser i podajemy do stołu! Efekt WOW murowany!

6 białek (najlepiej zimnych)
350 g cukru
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy około 22-24 cm. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
MASA
- 250 ml śmietanki kremówki (30%)
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i serek mascarpone. Wszystko łączę na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników, aby masa nie zrobiła się zbyt maślana.
Masę wykładam na bezę tuż przed podaniem.
Na wierzch posypuję owocami, które mam akurat pod ręką. Tym razem były to maliny, jagody i jeżyny. Dekoruję świeżymi listkami mięty.
Gotowe. Teraz już tylko zajadać! :)
SMACZNEGO!
Nie odważyłam się jeszcze upiec Tortu Pavlova. Twój wygląda wspaniale (:
OdpowiedzUsuńJak go kroić, czy brzydko się nie rozpadnie na talerzu?
OdpowiedzUsuńJak go kroić, czy brzydko się nie rozpadnie na talerzu?
OdpowiedzUsuńNie martew się. Trochę się rozpada podczas krojenia ale zasada jest taka aby nie kroić małych kawałków. Ostry nóż i kroić pewnie. Smacznego 😃
UsuńDobra słodkość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/