7/29/2015

Pavlova z owocami leśnymi



Sezon na wspaniałe leśne owoce już w pełni, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć używać ich do wypieków. Na taką Pavlovą czekałam cały rok, czekała też moja koleżanka, która co roku przyjeżdża do mnie na grilla, na którym serwuję smakołyki. A skoro zapowiedziałam, że będzie Pavlova, nie było odwrotu!

Szczerze polecam ten deser – jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Nie zrażajcie się tym, że po upieczeniu beza może się zapadnąć. Tak właśnie ma być! Moja siostra zawsze czatuje przy piekarniku, a gdy wyciągam bezę, mówi: „O widzisz, znów się nie udała! Mogę ją teraz zjeść?” Nic bardziej mylnego – beza na Pavlowej się zapada, a to umożliwia nam włożenie pysznego kremu z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubionych owoców.

Zatem pamiętajcie – zapadniętej bezy nie jemy, tylko kończymy deser i podajemy do stołu! Efekt WOW murowany!


BEZA
6 białek (najlepiej zimnych)
350 g cukru
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej



Przygotowanie:
1. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy około 22-24 cm. Piekarnik nastawiamy na 180°C.  
2. Białka wlewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera, dodając po łyżeczce cukru co 1-2 minuty.  
3. Gdy masa stanie się gęsta, a cukier niewyczuwalny, dodajemy łyżeczkę octu oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na przygotowaną blachę, formując masę w narysowanym okręgu.  
4. Bezę, aby miała piękny kształt (jak na zdjęciu), możemy wymodelować łyżką. Masa jest bardzo plastyczna, więc możemy z niej uformować wspaniały kopczyk. Ja staram się delikatnie spłaszczyć wierzch, aby lepiej nałożyć później krem.  
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.  
6. Upieczoną bezę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Zwykle piekę bezę wieczorem i zostawiam ją na całą noc.

MASA
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce

Przygotowanie:
  1. Śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i serek mascarpone. Wszystko łączę na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników, aby masa nie zrobiła się zbyt maślana.

  2. Masę wykładam na bezę tuż przed podaniem.

  3. Na wierzch posypuję owocami, które mam akurat pod ręką. Tym razem były to maliny, jagody i jeżyny. Dekoruję świeżymi listkami mięty.

Gotowe. Teraz już tylko zajadać! :)

SMACZNEGO!








5 komentarzy:

  1. Nie odważyłam się jeszcze upiec Tortu Pavlova. Twój wygląda wspaniale (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak go kroić, czy brzydko się nie rozpadnie na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak go kroić, czy brzydko się nie rozpadnie na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie martew się. Trochę się rozpada podczas krojenia ale zasada jest taka aby nie kroić małych kawałków. Ostry nóż i kroić pewnie. Smacznego 😃

      Usuń
  4. Dobra słodkość.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger