1/13/2015

Chleb tradycyjny polski

Mój zdecydowanie ulubiony chleb. Bardzo prosty w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego wyrabiania a smak...smak przypomina mi chleb z dzieciństwa. Jest to zdecydowanie najbardziej tradycyjny chleb jaki znam. Prosty w smaku, zwarty miąższ łatwo się kroi no i ma przepyszną chrupiąca skórkę. Najlepiej smakuje z masełkiem. Podobno potrafi długo utrzymać świeżość niestety u mnie w domu znika w przeciągu jednego dnia.
Polecam każdemu z całego serca!







Skład: 
400 g aktywnego zakwasu żytniego*
200 ml ciepłej wody**
650 g mąki pszennej
15 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki drożdży suszonych - ja używam drożdży świeżych ponieważ ciasto szybciej rośnie)
1 łyżka soli najlepiej morskiej (może być zwykła)


PRZYGOTOWANIE:
1.W dużej misce wymieszać zakwas z drożdżami aż drożdże się rozpuszczą. 
2. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody lub mąki.
3. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem lub oliwa i odłożyć z powrotem do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę,
4. Po tym czasie wyjąć ciasto z niski i ponownie zagnieść. Uformować kulę lub wałeczek ( to zależy jakiego kształtu pieczemy chleb i obtoczyć dokładnie w mące. Jeśli używamy koszyka do wyrastania koszyk również obficie posypujemy mąką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeżeli nie mamy koszyka do wyrastania możemy użyć durszlak, sitko lub inny koszyk np na owoce. Wtedy najlepiej wyłożyć durszlak ściereczką, posypać ją obficie mąką i wyłożyć na  nią ciasto. Możemy również ciasto włożyć do dużej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. 
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nastawić piekarnik na 230 st. C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę pewnym ruchem przekładamy chleb i wkładamy do piekarnika.
Piekarnik spryskujemy delikatnie wodą i szybko zamykamy.
6. Po 10 minutach zmieszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy jeszcze ok 20-30 min obserwując aby nasz chleb nie spiekł się za bardzo.
7. Chleb jest gotowy gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
8. Po wyjęciu z piekarnika chleb owijamy w ściereczkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Nie warto napoczynać go gdy jest jeszcze ciepły ponieważ będzie się go ciężko kroić. Letni już nadaje się do jedzenia. Gorąco polecam.
SMACZNEGO!

* aby aktywować zakwas na ten chleb należy ok 10-12h przed planowanym pieczeniem wymieszać:
200 gram mąki żytniej typ 2000 (ewentualnie może być zwykła mąka żytnia)
2 łyżki zakwasu żytniego
270 g wody 
i odstawić wszystko na ok 10-12 h
Ja przeważnie przed wyjściem z domu przygotowuję w taki sposób rozczyn, gdy wracam od razu zabieram się za przygotowywanie chlebka. Można też zostawić taki rozczyn na całą noc a rano upiec chlebek. 
** ilość wody zależy od gęstości zakwasu lub suchości mąki, warto dodawać wodę stopniowo.






4 komentarze:

  1. a do tego masełko,,mmmm :))

    OdpowiedzUsuń
  2. A przygoda z zakwasem wciąż przede mną..Jakoś brak mi wiary w siebie..w tym temacie:(..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas nie jest taki trudny. Najlepiej kupić na allegro starter lub poprosić kogoś znajomego aby Ci trochę odłożył i możesz prowadzić go już dalej sama. A samo pieczenie z zakwasem nie jest dużo trudniejsze a dla efektów warto się postarać. Polecam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za słowa zachęty:).Aha! nie pochwaliłam wczoraj tego wspaniałego chleba:).Wygląda przesmacznie:)..

      Usuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger