Brioszki z czekoladą i masą budyniową
• 470 g mąki pszennej tortowej
• 50 g świeżych drożdży
• 80 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
• 3 jajka
• 100 ml ciepłego mleka
• 180 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
• 1 łyżeczka soli
• 50 g świeżych drożdży
• 80 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
• 3 jajka
• 100 ml ciepłego mleka
• 180 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
• 1 łyżeczka soli
Krem Pâtissière:
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
• 3 żółtka
• 50 g cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
• 200 g posiekanej czekolady wg uznania (ja zazwyczaj dodaje czekoladę truflowa z Wawelu, jest do tego wspaniała)
• 1 roztrzepane białko na glazurę
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
• 3 żółtka
• 50 g cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
• 200 g posiekanej czekolady wg uznania (ja zazwyczaj dodaje czekoladę truflowa z Wawelu, jest do tego wspaniała)
• 1 roztrzepane białko na glazurę
PRZYGOTOWANIE:
1. Pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać dokładnie w głębokiej misce. Odstawić na około 10-15 minut pod przykryciem, aż zaczyn wyrośnie.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę, pozostały cukier, sól i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie przez 10 minut lub za pomocą haka miksera przez 5-7 minut.
3. Do zagniecionego ciasta dodać miękkie masło (lub rozpuszczone i przestudzone) i kontynuować wyrabianie przez kolejne 10 minut ręcznie lub 5-7 minut mikserem. Ciasto powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję.
4. Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby wyrosło.
Krem:
Przygotowanie masy budyniowej:
- W garnku zagotować mleko.
- Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie zmiksować do połączenia składników.
- Do masy żółtkowej powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując, aby uniknąć grudek.
- Całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając, przez około 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje.
- Odstawić do przestudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce.
Przygotowanie ciasta:
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, formując prostokąt o grubości około 0,5 cm. Docelowe wymiary to około 30x40 cm, ale mogą być nieco mniejsze w zależności od potrzeb.
- Na ciasto równomiernie wyłożyć masę budyniową, cienko rozsmarować, a następnie posypać posiekaną czekoladą, delikatnie dociskając ją do masy.
Formowanie bułeczek:
- Krótsze boki prostokąta złożyć do środka, tak aby zetknęły się na środku.
- Ciasto przeciąć dokładnie w miejscu złączenia na dwie części, a następnie każdą część pokroić na paski o szerokości około 2-3 cm (powinno powstać 10-12 pasków).
- Paski delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je w odstępach około 2 cm.
Pieczenie:
- Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190°C (góra-dół).
- Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż będą złociste.
Podanie:
- Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę do wystudzenia. Najlepiej smakują ciepłe, ale nie gorące – pamiętaj, że w środku znajduje się gorąca masa budyniowa, która może poparzyć.
RADA: Podczas pieczenia dom wypełni się cudownym zapachem, więc przygotuj się na głodne spojrzenia domowników!
SMACZNEGO!
pyszności!
OdpowiedzUsuń