Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym ciastem. Kocham je jeść i uwielbiam je robić. Mam taki mały zwyczaj, że codziennie rano do porannej herbaty w pracy zajadam się drożdżówką. Ostatnio nabrałam ochotę na drożdżówkę z truskawkami, ale w piekarniach takiej nie znalazłam. Pozostało mi więc sobie takie zrobić. Koleżankom z pracy też zrobiłam. Wyglądały na zadowolone jak jadły, chyba im smakowały :)
Ciasto drożdżowe:
• 300 g mąki pszennej tortowej
• 25 g świeżych drożdży( lub 7 g drożdży instant)
• 50 g drobnego cukru
• 2 jajka
• 70 ml ciepłego mleka
• 50 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
• szczypta soli
Kruszonka:
• 50 g mąki pszennej tortowej
• 50 g zimnego masła
• 50 g drobnego cukru
• 25 g świeżych drożdży( lub 7 g drożdży instant)
• 50 g drobnego cukru
• 2 jajka
• 70 ml ciepłego mleka
• 50 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
• szczypta soli
Kruszonka:
• 50 g mąki pszennej tortowej
• 50 g zimnego masła
• 50 g drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki
roztrzepać razem w głębokiej misce i odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 minut
pod przykryciem. Jeśli używacie drożdży instant nie robimy rozczynu tylko dodajemy drożdże do mąki.
Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę, cukier, sól i
jajka. Wszystko razem wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać ręcznie 10 minut lub za pomocą
haka miksera 5-7 minut.
Do zagniecionego ciasta dodajemy miękkie masło (można też
masło rozpuścić i przestudzić) i wyrabiamy kolejne 10 min ręcznie, lub mikserem
5-7 minut. Tak wyrobione ciasto powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Kruszonka:
masło, mąkę i cukier wsypujemy do miski i rozcieramy tak aby powstała
masa o konsystencji grubego piasku. Rozgniecioną kruszonkę wkładamy do
lodówki na czas wyrastania ciasta. Na wierzch kładziemy owoce i
delikatnie dociskamy.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część formujemy w kulkę,
kładziemy na blaszce i spłaszczamy tak aby osiągnąć bardzo płaski placek
(drożdżówki jeszcze sporo urosną). Na wierzchu układamy truskawki (ok 4-5 truskawek na samym środku, jeśli truskawki są duże można truskawkę przekroić na pół).
Przygotowane drożdżówki pozostawiamy na 15-30 min, aby podwoiły swoja objętość.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na opcję góra dół i nagrzewamy do 180 stopni.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na opcję góra dół i nagrzewamy do 180 stopni.
Tuż
przed włożeniem do piekarnika boki ciasta smakujemy delikatnie
roztrzepanym białkiem jaja, a wierzch posypujemy obficie kruszonką. Można też posmarować wodą.
Drożdżówki pieczemy ok 20-25 min aż będą złotobrązowe. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostudzenia.
A potem już tylko zjadamy ze smakiem!
RADA: jeśli chcecie zjeść pyszne drożdżówki z samego rana na śniadanie, ale nie chcecie wstawać bladym świtem aby je przygotować, możecie przygotowane wieczorem surowe drożdżówki (ale bez truskawek) jak tylko trochę podrosną włożyć do lodówki na noc. Rano wyciągamy drożdżówki, nastawiamy piekarnik, układamy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy. Smakują wybornie. Ciasto drożdżowe w chłodzie rośnie ale bardzo wolno dlatego nic nie zaszkodzi im taki nocny pobyt w lodówce a rodzina oszaleje z radości, gdy wstanie rano a na stole będą na nich czekać świeże, domowe drożdżówki :)
Ależ z Ciebie dobra koleżanka! :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki wyglądają cudownie :)