6/25/2017

Tort truskawkowy





Biszkopt: 
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki wody w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mąki pszennej
•  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250 g serka mascarpone
600-700g truskawek
3/4 szklanki cukru pudru ( ja zawsze dosładzam wg własnego upodobania, truskawki są dość kwaśne więc czasem daję więcej cukru)
2 opakowania śmietan fix

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: 

Przygotować okrągłą formę na biszkopt ok. 24 cm średnicy. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.
 
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół. 

Mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 



Do innej miski wbijamy jajka, dodajemy wodę i cukier. Ubijamy całość ok 5 minut, aż masa jajeczna będzie gęsta. Gdy masa będzie gotowa przesiewamy do niej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia (mąkę zawsze dodając do ciasta biszkoptowego należy przesiać jeszcze raz aby nie powstały grudki mąki w masie, które potem będzie ciężko rozmieszać), i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką (może być również silikonowa szpatułka). 

Gotowe ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45-50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Jeśli tak wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Aby szybciej się wystudził, można zdjąć obręcz tortownicy, jednak pamiętajcie że ciasto może przywrzeć  do  boków (delikatnie odsuwamy wtedy boki nożem, tak aby nie pozacinać tortu).

 PRZYGOTOWANIE MASY

Truskawki myjemy, odsączamy i zdejmujemy szypułki. Połowę truskawek kroimy na kostkę (te truskawki trafią do kremu), a połowę przecinamy na połówki (te trafią na wierzch tortu jako dekoracja więc wybierajcie najładniejsze).  

Schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiej miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy porcjami cukier i ubijamy aż śmietanka będzie gęsta. Na samym końcu dodajemy śmietan fix. Jak tylko dodamy śmietan fix śmietanka od razu nabierze gęstej konsystencji. 

Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy, tylko do całkowitego wymieszania się składników. Czas jest niezwykle istotny ponieważ zbyt długie ubijanie może spowodować że zrobi nam się po prostu masło.

Gotową masę dzielimy na połowę. Jedną połowę odkładamy na bok, będzie to dekoracja. Do drugiej połowy dodajemy truskawki i bardzo delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników.

Ostudzony biszkopt przecinamy ostrożnie na 3 blaty i przekładamy kremem z truskawkami. Na samą górę i boki tortu wykładamy masę bez truskawek. Dużo lepiej się będzie rozsmarowywać i efekt wizualny będzie ciekawszy.

Gdy udekorujemy tort maską, układamy kołówki truskawek na wierzchu. Dekorujemy wg uznania. Można wzorować się na moim wykonaniu, lub możecie poukładać truskawki jak Wam serce podpowiada. 

Gotowy tort wstawiamy do lodówki co najmniej na 1-2 h, aby się usztywnił a biszkopt nasiąkł odrobinę.

A potem już tylko gotowy tort pokazujemy rodzinie i szybko zjadamy. Gwarantuję Wam, że długo nie postoi w lodówce.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger