9/15/2014

Marmolada z malin i jabłek



 Składniki: 
1 kg malin (najlepiej po wyciśnięciu soku, np. takich które zostają nam po zrobieniu Surowego soku malinowego
1 kg jabłek
0,3 kg cukru
sok z cytryny
szczypta cynamonu
kilka goździków
cukier waniliowy (albo taki z prawdziwa wanilia)
 

PRZYGOTOWANIE: 

Maliny wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy ok. 5 min.

W osobnym garnku rozpiekamy jabłka wraz ze skórka i pestkami pokrojone w ćwiartki. Rozpieczone jabłka przecieramy przez sito, dodajemy do  malin i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, cynamon, goździki, cukier waniliowy i gotujemy ok 10 min od czasu do czasu mieszając. 

Gorący rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO! 











5 komentarzy:

  1. o rany! jakia pyszna! proszę, zostaw mi troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam całe 30 słoiczków :) na pewno nie zabraknie

      Usuń
  2. takiej jeszcze nie próbowałam, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle apetyczna, piękny ma kolor...

    OdpowiedzUsuń
  4. Lato zamknięte w słoiku :) Zapowiada się świetnie :) Zimą będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger