Składniki:
• 1 kg malin (najlepiej po wyciśnięciu soku, np. takich które zostają nam po zrobieniu Surowego soku malinowego
• cukier waniliowy (albo taki z prawdziwa wanilia)
• 1 kg jabłek
• 0,3 kg cukru
• sok z cytryny
• sok z cytryny
• szczypta cynamonu
• kilka goździków
Maliny wkładamy do dużego garnka,
dodajemy cukier i gotujemy ok. 5 min.
W osobnym garnku rozpiekamy jabłka wraz ze skórka i pestkami pokrojone w
ćwiartki. Rozpieczone jabłka przecieramy przez sito, dodajemy do malin i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie
dodajemy sok z cytryny, cynamon, goździki, cukier waniliowy i gotujemy ok 10 min od czasu do
czasu mieszając.
Gorący rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy
i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia.
o rany! jakia pyszna! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńmam całe 30 słoiczków :) na pewno nie zabraknie
Usuńtakiej jeszcze nie próbowałam, apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczna, piękny ma kolor...
OdpowiedzUsuńLato zamknięte w słoiku :) Zapowiada się świetnie :) Zimą będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń