5/21/2014

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone



Sezon na Tarty uważam za otwarty!

Zostałam poproszona zupełnie  znienacka, w środku tygodnia o przygotowanie  2 tart do pracy dla mojego ukochanego. Tak zupełnie bez okazji, bo pojawiły się truskawki a chłopcy truskawki  lubią :) Oczywiście podczas ostatecznych wyliczeń ilości okazało się że tarty muszą być koniecznie 3 bo inaczej dla wszystkich nie starczy, a na zakupach udało się nam znaleźć jeszcze maliny i jeżyny.
Tak też o 22 zabrałam się do pieczenia spodów tart i przygotowania kremu, natomiast dopiero rano je udekorowałam.

Efekt - warto było się tak starać :) 

  
Ciasto kruche: 
320 g mąki pszennej tortowej
200 g zimnego masła
120 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
2 żółtka

Krem:
250 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
• 1 kopiata łyżka cukru pudru
dojrzałe umyte truskawki - około 500-600 g

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem pudrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, można dodać więcej śmietany, jeśli jest za luźne - podsypać mąką. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.

Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów. Dno nakłuwamy widelcem i wsypujemy ciężarki do pieczenia (można też użyć suchej fasoli, ja w większości przypadków piekę bez niczego pilnując aby ciasto nie urosło i przekłuwam je widelcem w razie wybrzuszeń) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ciasto podpiekamy15 minut, wyjmujemy formę z pieca, delikatnie usuwamy obciążenie, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5-10 minut. Gdy będzie upieczone (kolor złotobrazowy) wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do kompletnego wystudzenia.

PRZYGOTOWANIE MASY:  
Zimną śmietankę  ubijamy na sztywno mikserem z 1 łyżką cukru pudru.
Do ubitej śmietanki dodajemy schłodzony serek mascarpone i bardzo krótko miksujemy (lub mieszamy). Należy bardzo ostrożnie mieszać aby masa się nie zważyła, jednak na tyle dokładnie by składniki się połączyły.

Na przestudzony spód nakładamy gotową masę i dekorujemy umytymi i pozbawionymi szypułek truskawkami lub innymi owocami sezonowymi. Truskawki kroimy na połówki i układamy obok siebie. W przerwy można ułożyć mniejsze truskawki lub inne owoce.
Dekorujemy melisą lub miętą.

Podawać ok 2-3 godziny od przygotowania aby kruche ciasto miało czas nasiąknąć kremem.

SMACZNEGO!





1 komentarz:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger