9/09/2013

ARONIÓWKA czyli nalewka z aronii



ARONIA, królowa wszystkich witamin, Pani odporności, strażniczka zdrowych żył i długowieczności. Tak, to prawda, Aronia działa zbawiennie chyba na wszystko. Kto nie wierzy niech zasięgnie języka w internecie albo u lekarza. Najwspanialszą jednak zaleta aronii jest to że obniża ciśnienie, ale tylko to podwyższone. Wzmacnia też naczynia krwionośne i wspomaga trzustkę w pracy. Aronią można zajadać się na naprawdę wiele sposobów. Wiem że wiele osób nie przepada za aronią z uwagi na jej cierpki smak. Wystarczy jednak tylko aronie przemrozić i wszystko się zmienia.W moim ogrodzie rośnie aż 17 krzaczków aronii, wcale nie małych bo rosną tam dobrych parę lat. Tak więc produkcję  czas zacząć!
Na pierwszy rzut nalewka, bo trzeba na nią czekać, ale warto - uwierzcie mi!






Składniki: 
1 kg aronii
2.5 litra wody
1 kg cukru
sok z połowy cytryny
laska cynamonu
kilka goździków
0,7 l wódki
0,5 l spirytusu 95%


 

PRZYGOTOWANIE:

Aronię możemy zamrozić 24 godziny wcześniej, stanie się ona dzięki temu trochę mniej cierpka.

Aronię rozmrażamy, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i gotujemy ok 15- 20 min. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy i odstawiamy do następnego dnia. 
Odstany napar cedzimy i wystudzony łączymy ze spirytusem, rozlewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc. A potem już tylko cieszymy się wspaniałym własnoręcznie przygotowanym trunkiem.






2 komentarze:

  1. muszę zrobić! piszesz-dodajemy sok z cytryny i przyprawy i do następnego dnia zostawiamy, i myślę, że przecedzamy i rozlewamy do butelek, a może zalewamy wszystko alkoholem i zostawiamy, a na drugi dzień przecedzamy i siup do buteleczek, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, już poprawiam. Cedzimy i dopiero potem łączymy z alkoholem :0

      Usuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger