11/24/2015

Cynamonki lub inaczej cinnamon rolls




Sezon na pyszne, ciepłe i pachnące drożdżówki zdecydowanie czas zacząć. Nie ma chyba nic lepszego gdy za oknem śnieg (a tak już wyglądał mój poranek) a z piekarnika unosi się wspaniały zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Polecam zapoznać się z przepisem i wykonać jak najprędzej, do tego pyszna kawa i od razu lepiej :)




Ciasto drożdżowe: 
450 g mąki pszennej tortowej
50 g świeżych drożdży
 50 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
2 jajka
100 ml ciepłego mleka
80 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
4 łyżki cukru trzcinowego
1-2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy (1 opakowanie)
40 g rozpuszczonego masła (ok. 1/4 kostki masła)

Polewa (opcjonalnie):
125 g serka Bieluch (lub innego kremowego serka niesolonego)
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki mleka


PRZYGOTOWANIE:
Pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki roztrzepać razem w głębokiej misce i odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 minut pod przykryciem.

Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę, cukier, sól i jajka. Wszystko razem wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać ręcznie 10 minut lub za pomocą haka miksera 5-7 minut.

Do zagniecionego ciasta dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 10 min ręcznie, lub mikserem 5-7 minut. Tak wyrobione ciasto powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Tortownice o średnicy ok 26 cm wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy (podsypując mąka aby się nie przykleiło) tak aby powstał prostokąt o grubości 1-2 cm. 
Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem a na wierzch rozsypujemy mieszkankę cukrów i cynamonu. Posypkę lekko docisnąć do ciasta i masła aby się lepiej trzymała. Całość zwijamy po dłuższym boku jak roladę i tniemy na ok 7 kromek. Kromki układamy w tortownicy.

Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy na 15-30 min aby podwoiły swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Tuż przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem.
Drożdżówki pieczemy ok 25-30 min aż będą złotobrązowe. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostudzenia. Ostudzone można polać polewą którą wykonujemy poprzez wymieszanie wszystkich składników polewy. Mleka dodajemy tyle aby pyskacz konsystencje polewy ale nie za dużo aby nie była za rzadka.
Ja osobiście uwielbiam bez niczego, jeszcze ciepłe i pachnące. Następnego dnia (jeśli Wam coś zostanie) wystarczy włożyć na 20-30 sek do mikrofalówki i smakują praktycznie tak samo jak zaraz po upieczeniu.
SMACZNEGO!






3 komentarze:

  1. Jeeezu, mam ogromną, ale to przeogromną słabość do tych cynamonowych ślimaczków! Kocham :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić i zjeść, są dość łatwe w przygotowaniu i baaaardzo smaczne. :)

      Usuń
  2. A może takieee zrobię!? Jest dylemat!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger