11/24/2015

Cynamonki lub inaczej cinnamon rolls




Sezon na pyszne, ciepłe i pachnące drożdżówki zdecydowanie czas zacząć! Czy może być coś lepszego w zimowy poranek, gdy za oknem leży śnieg, a z piekarnika unosi się wspaniały zapach pieczonego ciasta drożdżowego?

Polecam zapoznać się z przepisem i jak najszybciej zabrać się do pieczenia. Do tego filiżanka pysznej kawy, a dzień od razu staje się lepszy! 



Ciasto drożdżowe: 
450 g mąki pszennej tortowej
50 g świeżych drożdży
 50 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
2 jajka
100 ml ciepłego mleka
80 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
4 łyżki cukru trzcinowego
1-2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy (1 opakowanie)
40 g rozpuszczonego masła (ok. 1/4 kostki masła)

Polewa (opcjonalnie):
125 g serka Bieluch (lub innego kremowego serka niesolonego)
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki mleka


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Zaczyn:

    • Pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać w głębokiej misce.
    • Odstawić na 10–15 minut pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
  2. Ciasto:

    • Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę, cukier, sól i jajka.
    • Wymieszać wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiać ciasto:
      • Ręcznie: 10 minut.
      • Mikserem z hakiem: 5–7 minut.
    • Następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
    • Wyrabiać ciasto kolejne:
      • Ręcznie: 10 minut.
      • Mikserem: 5–7 minut.

    Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.


Formowanie drożdżówek

  1. Przygotowanie tortownicy:

    • Tortownicę o średnicy około 26 cm wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia.
  2. Wałkowanie ciasta:

    • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować (podsypując mąką, aby nie przywierało) na prostokąt o grubości 1–2 cm.
  3. Nadzienie:

    • Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem.
    • Na wierzchu równomiernie rozsypać mieszankę cukrów i cynamonu.
    • Delikatnie docisnąć posypkę do ciasta, aby dobrze się trzymała.
  4. Zwijanie i krojenie:

    • Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
    • Roladę pokroić na około 7 kromek i ułożyć je w tortownicy, pozostawiając niewielkie odstępy.
  5. Wyrastanie:

    • Tak przygotowane drożdżówki odstawić na 15–30 minut, aby ponownie podwoiły swoją objętość.

Pieczenie

  1. Przygotowanie piekarnika:

    • Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja góra-dół).
  2. Przed pieczeniem:

    • Delikatnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
  3. Pieczenie:

    • Piec drożdżówki przez 25–30 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
    • Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Polewa

  • Wymieszać wszystkie składniki polewy, dodając mleko stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (niezbyt rzadką).
  • Ostudzone drożdżówki polać przygotowaną polewą lub zostawić bez dodatków – według uznania.

Rada:

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, świeżo po upieczeniu. Jeśli coś zostanie na następny dzień, wystarczy podgrzać drożdżówki w mikrofalówce przez 20–30 sekund – będą smakować niemal jak świeże.


Smacznego! 😊







3 komentarze:

  1. Jeeezu, mam ogromną, ale to przeogromną słabość do tych cynamonowych ślimaczków! Kocham :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić i zjeść, są dość łatwe w przygotowaniu i baaaardzo smaczne. :)

      Usuń
  2. A może takieee zrobię!? Jest dylemat!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger