6/26/2016

Tarta z truskawkami i bazylią



Truskawki już po woli się kończą ale jeszcze na pewno wystarczy na najlepszą tartę na świecie. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Nie pożałujecie.




SKŁADNIKI: 
Ciasto: 
2,5 szklanki mąki
kostka masła
• 1 szklanka cukru
2 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
•  1-2 kg tryskawek (wg uznania)
  Cukier trzcinowy (wg uznania do smaku)
   świeże listki bazylii

WYKONANIE:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtka i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi pokroić obrane truskawki, zasypać cukrem i zagotować na małym ogniu. Truskawki gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. W razie potrzeby można odlać trochę soku aby masa szybciej się zagęściła (gotować jakieś 20 min). Dodać posiekaną bazylię i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół.
Schłodzone ciasto dzielimy pozostawiając na górną warstwę trochę mniej niż połowę. Mniejszą cześć ciasta chowamy z powrotem do lodówki. Resztę należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów.
Na ciasto wykładamy masę truskawkową. Drugą część ciasta rozwałkować i wykroić z niej paski szerokości ok 2 cm. Paski ułożyć na cieście w krateczkę.
Piec ok 20-30 min, aż do zrumienienia się górnej części ciasta.
Ostudzić. Wyjąć z formy i pokroić.
SMACZNEGO!






2 komentarze:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger