Truskawki już po woli się kończą ale jeszcze na pewno wystarczy na najlepszą tartę na świecie. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Nie pożałujecie.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
• 2,5 szklanki mąki
• kostka masła
• 1 szklanka cukru
• 2 żółtko
• łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 1-2 kg tryskawek (wg uznania)
• Cukier trzcinowy (wg uznania do smaku)
• świeże listki bazylii
WYKONANIE:
• Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtka i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.
• W czasie kiedy ciasto się chłodzi pokroić obrane truskawki, zasypać cukrem i zagotować na małym ogniu. Truskawki gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. W razie potrzeby można odlać trochę soku aby masa szybciej się zagęściła (gotować jakieś 20 min). Dodać posiekaną bazylię i odstawić do wystudzenia.
• Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół.
• Schłodzone ciasto dzielimy pozostawiając na górną warstwę trochę mniej niż połowę. Mniejszą cześć ciasta chowamy z powrotem do lodówki. Resztę należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów.
• Na ciasto wykładamy masę truskawkową. Drugą część ciasta rozwałkować i wykroić z niej paski szerokości ok 2 cm. Paski ułożyć na cieście w krateczkę.
• Piec ok 20-30 min, aż do zrumienienia się górnej części ciasta.
• Ostudzić. Wyjąć z formy i pokroić.
SMACZNEGO!
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo intrygujący przepis, chyba wypróbuję!
OdpowiedzUsuń