Zupełnie przez przypadek natknęłam się na przepis ciast z masą z dodatkiem likieru z białej czekolady. Rozmarzyłam się pod jego wpływem do tego stopnia że postanowiłam przygotować domowy likier. Jego wspaniały smak i gęsta konsystencja a za razem rozgrzewająca moc idealnie nadają się na zimowe wieczory. Do kawy, do deseru albo solo na poprawę nastroju.
• 250 ml mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 200 ml spirytusu 95 %
PRZYGOTOWANIE:
1. Czekoladę połamaną na kawałki roztapiamy z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej lub na parze.
2. Do roztopionej czekolady dodajemy mleko i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.
4. Gotowy likier przelewamy do butelki 0,5 l i odstawiamy na co najmniej 1 dzień w chłodne miejsce.
Taki likier jest już gotowy do degustacji. Można go używać do wypieków, mas z serkiem mascarpone lub jako dodatek do deserów i lodów. Jednak najlepszy jest solo :)
SMACZNEGO!
aaa! kocham likiery z czekolady <3
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
To dla mnie coś nowego, pierwszy raz słyszę o likierze z białej czekolady, ale jestem pewna że w kuchni jak i poza nią spory z niego byłby użytek (wyglądem przypomina mi ten likier kawowy ze śmietanką w dwóch osobnych pojemnikach).
OdpowiedzUsuńZ białej czekolady nigdy nie próbowałam, ale jako, że ją uwielbiam to czuję, że smakiem tego likieru byłabym zachwycona!!!
OdpowiedzUsuńMmm coś pysznego :) ! Przepis biorę i jutro powstanie kolejna nalewka do kolekcji :)) Już nie mogę się doczekać degustacji :P bo uwielbiam białą czekoladę :)) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń