Zupełnie przypadkiem natknęłam się na przepis na ciasto z masą z dodatkiem likieru z białej czekolady. Zainspirowana tym pomysłem, rozmarzyłam się tak bardzo, że postanowiłam przygotować domowy likier. Jego wspaniały smak, gęsta konsystencja i rozgrzewająca moc sprawiają, że idealnie nadaje się na zimowe wieczory. Doskonale pasuje do kawy, deserów, a nawet solo — na poprawę nastroju.
• 250 ml mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 200 ml spirytusu 95 %
PRZYGOTOWANIE:
- Czekoladę połamaną na kawałki roztopić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej lub na parze, mieszając, aż uzyska gładką konsystencję.
- Do roztopionej czekolady dodać resztę mleka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Następnie odstawić do przestudzenia.
- Do wystudzonej masy czekoladowej dodać spirytus i dokładnie wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
- Gotowy likier przelać do butelki o pojemności 0,5 l i odstawić na co najmniej 1 dzień w chłodne miejsce.
Taki likier jest od razu gotowy do degustacji. Można go używać do wypieków, kremów z serkiem mascarpone, a także jako dodatek do deserów i lodów. Jednak najlepiej smakuje solo. 😊
SMACZNEGO!
aaa! kocham likiery z czekolady <3
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
To dla mnie coś nowego, pierwszy raz słyszę o likierze z białej czekolady, ale jestem pewna że w kuchni jak i poza nią spory z niego byłby użytek (wyglądem przypomina mi ten likier kawowy ze śmietanką w dwóch osobnych pojemnikach).
OdpowiedzUsuńZ białej czekolady nigdy nie próbowałam, ale jako, że ją uwielbiam to czuję, że smakiem tego likieru byłabym zachwycona!!!
OdpowiedzUsuńMmm coś pysznego :) ! Przepis biorę i jutro powstanie kolejna nalewka do kolekcji :)) Już nie mogę się doczekać degustacji :P bo uwielbiam białą czekoladę :)) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń