Sezon na pyszne, ciepłe i pachnące drożdżówki zdecydowanie czas zacząć! Czy może być coś lepszego w zimowy poranek, gdy za oknem leży śnieg, a z piekarnika unosi się wspaniały zapach pieczonego ciasta drożdżowego?
Polecam zapoznać się z przepisem i jak najszybciej zabrać się do pieczenia. Do tego filiżanka pysznej kawy, a dzień od razu staje się lepszy!
Ciasto drożdżowe:
• 50 g świeżych drożdży
• 50 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
• 2 jajka
• 100 ml ciepłego mleka
• 80 g miękkiego masła (może być rozpuszczone i przestudzone)
• 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 1-2 łyżeczki cynamonu
• cukier waniliowy (1 opakowanie)
•40 g rozpuszczonego masła (ok. 1/4 kostki masła)
Polewa (opcjonalnie):
• 125 g serka Bieluch (lub innego kremowego serka niesolonego)
• 2 łyżki cukru pudru
• 1-2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Zaczyn:
- Pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać w głębokiej misce.
- Odstawić na 10–15 minut pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Ciasto:
- Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę, cukier, sól i jajka.
- Wymieszać wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiać ciasto:
- Ręcznie: 10 minut.
- Mikserem z hakiem: 5–7 minut.
- Następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wyrabiać ciasto kolejne:
- Ręcznie: 10 minut.
- Mikserem: 5–7 minut.
Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Formowanie drożdżówek
Przygotowanie tortownicy:
- Tortownicę o średnicy około 26 cm wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia.
Wałkowanie ciasta:
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować (podsypując mąką, aby nie przywierało) na prostokąt o grubości 1–2 cm.
Nadzienie:
- Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem.
- Na wierzchu równomiernie rozsypać mieszankę cukrów i cynamonu.
- Delikatnie docisnąć posypkę do ciasta, aby dobrze się trzymała.
Zwijanie i krojenie:
- Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
- Roladę pokroić na około 7 kromek i ułożyć je w tortownicy, pozostawiając niewielkie odstępy.
Wyrastanie:
- Tak przygotowane drożdżówki odstawić na 15–30 minut, aby ponownie podwoiły swoją objętość.
Pieczenie
Przygotowanie piekarnika:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja góra-dół).
Przed pieczeniem:
- Delikatnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
Pieczenie:
- Piec drożdżówki przez 25–30 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
- Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Polewa
- Wymieszać wszystkie składniki polewy, dodając mleko stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (niezbyt rzadką).
- Ostudzone drożdżówki polać przygotowaną polewą lub zostawić bez dodatków – według uznania.
Rada:
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, świeżo po upieczeniu. Jeśli coś zostanie na następny dzień, wystarczy podgrzać drożdżówki w mikrofalówce przez 20–30 sekund – będą smakować niemal jak świeże.
Smacznego! 😊
Jeeezu, mam ogromną, ale to przeogromną słabość do tych cynamonowych ślimaczków! Kocham :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam zrobić i zjeść, są dość łatwe w przygotowaniu i baaaardzo smaczne. :)
UsuńA może takieee zrobię!? Jest dylemat!
OdpowiedzUsuń