8/29/2013

Surowy sok malinowy

Wszyscy kochamy maliny. A czy wszyscy wiedza jak zbawienny na nasze zdrowie maja one wpływ?
Maliny odmładzają, dbają o serce, dobry nastrój i zgrabna sylwetkę tak więc zajadanie się nimi jest nie tylko smaczne co i zdrowe :) W sezonie zimowym natomiast ta naturalna aspiryna ratuje nas niejednokrotnie z przeziębienia.
Jednym z najwspanialszych sposobów na przeziębienie z dodatkiem maliny jest surowy sok malinowy, niepoddawany obróbce termicznej zachowuje wszystkie witaminy.









Składniki: 
1 kg malin
1,15 kg cukru







PRZYGOTOWANIE: 
Maliny wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 tydzień. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem aby cukier się w całości rozpuścił. Sprawdzamy również czy maliny nie zaczynają fermentować, gdyby tak się stało natychmiast zlewamy sok do butelek i chowamy do lodówki.
Jeśli malinki nie fermentują czekamy aż cukier rozpuści się w całości (trzeba często mieszać sok aby cukier mógł się rozpuścić i maliny nie fermentowały), wtedy zlewamy sok przez sito do butelek/słoików i szczelnie zakręcone odstawiamy do lodówki lub chłodnej piwnicy.
Taki sok możemy przechowywać w lodówce nawet przez całą zimę.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty w okresie jesiennym, a jego zbawienne efekty widoczne są od razu. 
Polecam z całego serca, mnie wyleczył już z nie jednego przeziębienia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger