Przedwiośnie to przeważnie sezon, kiedy już niecierpliwie wyczekujemy pierwszych truskawek lub rabarbaru na straganach. Ale nie zapominajmy o jabłkach, które cały czas mamy dostępne w sklepach. Idealny czas zatem na szarlotkę. Taką trochę inną niż jesienią, bo nie trzeba się dodatkowo rozgrzewać cynamonem, ale z nutką orzeźwiającej cytryny. Zapraszam do testowania.
Ciasto kruche:
• 350 g mąki pszennej tortowej
• 230 g zimnego masła
• 120 g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka otarta z jednej cytryny
Nadzienie:
• 1,2 kg jabłek (szara reneta lub inne kwaśne jabłka) • 230 g zimnego masła
• 120 g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka otarta z jednej cytryny
Nadzienie:
• sok z połowy cytryny
• 1/2 szklanki cukry
• bułka tarta do podsypania
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Zimne
masło
posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem. Gdy osiągniemy
konsystencję piasku dodać startą skórkę z cytryny i szybko zagnieść elastyczne
ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę i dzielimy ją na pół. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół. Ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy formy i przełożyć je do formy. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 20-25 min.
W międzyczasie obrać jabłka, i pokroić je na plasterki, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać i odczekać aż puszczą sok. Nadmiar soku odlać.
Na upieczony spód wysypać ok 2 łyżki bułki tartej i wyłożyć masę z jabłek. Drugą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć delikatnie na jabłka. Nadmiar ciasta odciąć (można z niego zrobić potem ciasteczka). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 45 min.
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Super szarlotka, w połączeniu z cytryną genialnie musi smakować.
OdpowiedzUsuńpiękne ciacho, masz rację, bardziej wiosenne już:)
OdpowiedzUsuńFajna, taka z cytrynowym posmakiem :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNa sam widok tego ciasta aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńaż nabrałam ochoty :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest naprawdę pycha, znika błyskawicznie :)
Usuńczy ta szarlotka jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńtak, nie dodajemy do ciasta jajek, konsystencja jest nieco inna niż w przypadku zwykłego ciasta kruchego, ale również warta wypróbowania :)
Usuń