4/09/2016

Szarlotka cytrynowa



Przedwiośnie to przeważnie sezon, kiedy już niecierpliwie wyczekujemy pierwszych truskawek lub rabarbaru na straganach. Ale nie zapominajmy o jabłkach, które cały czas mamy dostępne w sklepach. Idealny czas zatem na szarlotkę. Taką trochę inną niż jesienią, bo nie trzeba się dodatkowo rozgrzewać cynamonem, ale z nutką orzeźwiającej cytryny. Zapraszam do testowania. 
 



Ciasto kruche: 
350 g mąki pszennej tortowej
230 g zimnego masła
120 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny



Nadzienie:
1,2 kg jabłek (szara reneta lub inne kwaśne jabłka)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki cukry
bułka tarta do podsypania 

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 

Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać startą skórkę z cytryny i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę i dzielimy ją na pół. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół. 

Ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy formy i przełożyć je do formy. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 20-25 min.

W międzyczasie obrać jabłka, i pokroić je na plasterki, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać i odczekać aż puszczą sok. Nadmiar soku odlać.
Na upieczony spód wysypać ok 2 łyżki bułki tartej i wyłożyć masę z jabłek. Drugą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć delikatnie na jabłka. Nadmiar ciasta odciąć (można z niego zrobić potem ciasteczka). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 45 min. 
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!



9 komentarzy:

  1. Super szarlotka, w połączeniu z cytryną genialnie musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne ciacho, masz rację, bardziej wiosenne już:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, taka z cytrynowym posmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sam widok tego ciasta aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż nabrałam ochoty :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo jest naprawdę pycha, znika błyskawicznie :)

      Usuń
  7. czy ta szarlotka jest bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, nie dodajemy do ciasta jajek, konsystencja jest nieco inna niż w przypadku zwykłego ciasta kruchego, ale również warta wypróbowania :)

      Usuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger