Wspaniałe wilgotne ciasto drożdżowe i świeżość która utrzymuje się przez całe święta? To chyba marzenie każdej gospodyni podczas świąt. Takie są właśnie baby z ciasta zaparzanego. Od kilku już dobrych lat robię w ten sposób pączki i baby wielkanocne. Są wspaniałe przez całe święta, a nawet po. Ciasto wymaga trochę pracy ale naprawdę nie zawiedziecie się efektem!
•10 dag drożdży
•½ l mleka
•20 dag masła
•20 dag cukru
• 8 żółtek
• 4 całe jajka
•2 łyżki oliwy
•sok i skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
• rodzynki (opcjonalnie)
• ½ łyżeczki soli
Z podanej ilości wyjdzie dość sporo babek więc jeśli nie planujecie świątecznego opychania się polecam zrobić z połowy porcji.
Wykonanie:
1. Formę na babę wysmarować tłuszczem i
wysypać bardzo dokładnie bułką tartą (również kominek bo lubi przywierać).
2. 15 dag mąki zaparzyć gorącym mlekiem,
rozetrzeć (najlepiej mikserem na wysokich obrotach), a gdy przestygnie dodać drożdże roztarte z łyżką cukru. Zrobić rozczyn dodając trochę mąki i mleka.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodać ubite
wcześniej żółtka z cukrem, jajka, mąkę i dodatki. Wyrabiać aż ciasto wchłonie
całą mąkę, wtedy dodać rozpuszczone i przestudzone masło i oliwę i wyrabiać aż będzie odstawało od ręki (ja ciasto wyrabiam mikserem z
użyciem haków do ciasta). Ciasto powinno być dość wolne. Wyrobione ciasto
odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
4. Po wyrośnięciu wyłożyć ciastem formy na
baby, tak do połowy jej wysokości i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok
30-40 min. Wyrośnięte baby piec w temperaturze 180 stopni ok 20-30 min (aż się
upiecze). Po upieczeniu wyjąć z
piekarnika, odczekać ok 10 min i wyjąć z formy odwracają ją do góry dnem.
Polukrować i udekorować wg uznania.
pięknie się prezentuje :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) a smak jest jeszcze lepszy!
Usuń