3/23/2016

Babka drożdżowa parzona WIELKANOCNA


Wspaniałe wilgotne ciasto drożdżowe i świeżość która utrzymuje się przez całe święta? To chyba marzenie każdej gospodyni podczas świąt. Takie są właśnie baby z ciasta zaparzanego. Od kilku już dobrych lat robię w ten sposób pączki i baby wielkanocne. Są wspaniałe przez całe święta,  a nawet po. Ciasto wymaga trochę pracy ale naprawdę nie zawiedziecie się efektem!





Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
½ l mleka
20 dag masła
20 dag cukru
8 żółtek
4 całe jajka
2 łyżki oliwy
sok i skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
rodzynki (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli

Z podanej ilości wyjdzie dość sporo babek więc jeśli nie planujecie świątecznego opychania się polecam zrobić z połowy porcji.
 Wykonanie:
1. Formę na babę wysmarować tłuszczem i wysypać bardzo dokładnie bułką tartą (również kominek bo lubi przywierać).
2. 15 dag mąki zaparzyć gorącym mlekiem, rozetrzeć (najlepiej mikserem na wysokich obrotach), a gdy przestygnie  dodać drożdże roztarte z łyżką cukru.  Zrobić rozczyn dodając trochę mąki i mleka.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodać ubite wcześniej żółtka z cukrem, jajka, mąkę i dodatki. Wyrabiać aż ciasto wchłonie całą mąkę, wtedy dodać rozpuszczone i przestudzone masło i oliwę i wyrabiać aż będzie odstawało od ręki (ja ciasto wyrabiam mikserem z użyciem haków do ciasta). Ciasto powinno być dość wolne. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
4. Po wyrośnięciu wyłożyć ciastem formy na baby, tak do połowy jej wysokości i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 min. Wyrośnięte baby piec w temperaturze 180 stopni ok 20-30 min (aż się upiecze).  Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać ok 10 min i wyjąć z formy odwracają ją do góry dnem.
Polukrować i udekorować wg uznania.
SMACZNEGO!





2 komentarze:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger