9/29/2014

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców do pieczenia ciast.
Udają się z nimi praktycznie każde ciasta, nadają im niesamowity smak a zamknięte w słoikach jako powidła potrafią ożywić  świąteczny piernik czy wiosenne ciasta przekładane. Innymi słowy da się z nimi zrobić wszystko. nawet obiady :)
Najbardziej jednak lubię je w kruchym cieście zapieczone pod cynamonową pierzynką z kruszonki. Takie są wprost niebiańskie. Sprawdźcie sami, nie pożałujecie.


Ciasto kruche: 
150 g mąki pszennej tortowej
100 g zimnego masła
60 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
1 żółtko


Nadzienie:
ok. 0,5 kg śliwek węgierek
2 łyżki  cukru trzcinowego (można pominąć)

Kruszonka:
75 g mąki
75 g  cukru
75 g  zimnego masła
ok 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 

Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtko i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 24 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.
 
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół. 

Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów. 

 W osobnej misce przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę łączymy z cukrem, cynamonem i masłem tak aby osiągnąć konsystencje grubego piasku. Wkładamy do lodówki na chwilę aby się schłodziła.

Na wyłożone ciasto układamy  połyki śliwek węgierek wcześniej wydrylowane. Układanie zaczynamy od zewnętrznej części formy kładąc śliwki skórka do dołu. Ułożone śliwki posypujemy cukrem trzcinowym a na samej górze kruszonką, tak aby kruszonka pokryła całą tartę.

Przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 35 min (aż tarta będzie zarumieniona od góry).

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum 30 min. Tarta jest doskonała na ciepło jednak zaraz po upieczeniu jest bardzo gorąca.

Podawać do herbaty w chłodne jesienne wieczory.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Mmm, taka tarta musiała smakować bajecznie :) I ten zapach, już go sobie wyobrażam... :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger