Jesień przyszła wielkimi krokami i zabrała nam wszystkie pyszne świeże owoce.
Ale nastał za to czas pieczenia pysznych ciast z gruszkami, jabłkami i
innymi jesiennymi owocami. Jesień to również czas na świeże figi, które o
tej porze roku są u nas dostępne w dobrych cenach. Mimo że figi wole na świeżo pomysł na tarte figową chodził mi po głowie juz kilka lat.
Tak
o to z przypływu chwili i zawartości mojej lodówki powstała Tara z
figami i serkiem mascarpone wzbogacona o mleczko skondensowane słodzone,
które pozostało mi z innego przepisu (również na tartę).
Zapraszam
do próbowania i delektowania się efektami. Ja po raz pierwszy
usłyszałam od mojej siostry słowa, o których marzy każdy kto piecze
ciasta: Kupiłaś to prawda? Smakuje za dobrze jak na domowe!
CIASTO:
125 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
25 g mielonych orzechów laskowych
1-2 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
NADZIENIE:
6 fig
500 g zmielonego sera białego
4 żółtka
50 g cukru pudru
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1 laska wanilii
Zimne
masło posiekać nożem z mąką i
szczyptą soli, dodać orzechy i wymieszać (można użyć do tego miksera).
Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko
zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się
kruszy, można dodać więcej wody, jeśli jest za luźne - podsypać mąką.
Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i
wstawiamy na pół godziny
do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 22 cm lekko
natłuścić masłem i
oprószyć mąką.
Po
tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką
stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć
je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar
ciasta odcinamy z brzegów. Dno nakłuwamy widelcem i wsypujemy ciężarki
do pieczenia (można też użyć suchej fasoli) i
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Ciasto podpiekamy15
minut,
wyjmujemy formę z pieca, delikatnie usuwamy obciążenie, ponownie
wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5 minut. Gdy będzie upieczone
wyjmujemy z piekarnika.
Do
głębokiej miski wkładamy serek i miksujemy na małych obrotach przez
kilka minut dodając powoli cukier i wanilię. Do jednolitej masy dodajemy
po kolei żółtka robiąc odstępy 30 sek po każdym żółtku. Do jednolitej i
pulchnej masy dodajemy mleczko skondensowane i ubijamy jeszcze 1 min.
Figi myjemy, osuszamy i przecinamy na połowę.
Na
podpieczony spód wykładamy delikatnie przygotowaną masę, a na wierzch
kładziemy figi, przeciętą stroną do góry. Ponownie wstawiamy formę do
piekarnika na 30 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyciągamy z piekarnika i studzimy przez ok. pół godziny albo podajemy jeszcze ciepłe i pachnące :)
SMACZNEGO!
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń