10/30/2014

Tarta figowa z serkiem mascarpone

Jesień przyszła wielkimi krokami i zabrała nam wszystkie pyszne świeże owoce. Ale nastał za to czas pieczenia pysznych ciast z gruszkami, jabłkami i innymi jesiennymi owocami. Jesień to również czas na świeże figi, które o tej porze roku są u nas dostępne w dobrych cenach. Mimo że figi wole na świeżo pomysł na tarte figową chodził mi po głowie juz kilka lat.
Tak o to z przypływu chwili i zawartości mojej lodówki powstała Tara z figami i serkiem mascarpone wzbogacona o mleczko skondensowane słodzone, które pozostało mi z innego przepisu (również na tartę).

Zapraszam do próbowania i delektowania się efektami. Ja po raz pierwszy usłyszałam od mojej siostry słowa, o których marzy każdy kto piecze ciasta: Kupiłaś to prawda? Smakuje za dobrze jak na domowe!
Od razu robi się lepiej :)
 



CIASTO:
125 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
25 g mielonych orzechów laskowych
1-2 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy

NADZIENIE:
6 fig
500 g zmielonego sera białego
4  żółtka
50 g cukru pudru
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1 laska wanilii



Zimne masło posiekać nożem z mąką i szczyptą soli, dodać orzechy i wymieszać (można użyć do tego miksera). Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, można dodać więcej wody, jeśli jest za luźne - podsypać mąką. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 22 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.
Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów. Dno nakłuwamy widelcem i wsypujemy ciężarki do pieczenia (można też użyć suchej fasoli) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Ciasto podpiekamy15 minut, wyjmujemy formę z pieca, delikatnie usuwamy obciążenie, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5 minut. Gdy będzie upieczone wyjmujemy z piekarnika.

Do głębokiej miski wkładamy serek i miksujemy na małych obrotach przez kilka minut dodając powoli cukier i wanilię. Do jednolitej masy dodajemy po kolei żółtka robiąc odstępy 30 sek po każdym żółtku. Do jednolitej i pulchnej masy dodajemy mleczko skondensowane i ubijamy jeszcze 1 min.

Figi myjemy, osuszamy i przecinamy na połowę.

Na podpieczony spód wykładamy delikatnie przygotowaną masę, a na wierzch kładziemy figi, przeciętą stroną do góry. Ponownie wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyciągamy z piekarnika i studzimy przez ok. pół godziny albo podajemy jeszcze ciepłe i pachnące :)

SMACZNEGO! 





1 komentarz:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger