Niestety przyszła do nas jesień. A co za tym idzie zimne jesienne wieczory, pełne deszczu i wiatru. W takie dni mamy ochotę na coś rozgrzewającego, a najlepsze go tego są kocyk, ciepła herbata i korzenne przyprawy. Ja dziś proponuje Wam kruche ciasteczka z nuta cynamonu i puree z dyni. jesienne klimaty i szczypta korzeni dadzą dokładnie taki efekt o jakim marzymy. A dodatkowo poprawią nam humor.
Zawsze pytałam się mojej mamy gdy zrobiła coś pysznego co tam dodała, a ona mówiła: Dodałam szczyptę miłości dlatego jest takie dobre.
A więc zapraszam na ciasteczka dyniowe MADE WITH LOVE.
Ciasto:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 100 g zimnego masła
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
• 1 żółtko
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1-2 łyżki puree z dyni
Puree z dyni otrzymujemy po przez pieczenie w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez godzinę pokrojonych kawałków dyni. Następnie miksujemy miąższ w blenderze. Tak powstałe puree możemy dodawać do ciast lub zrobić z niego zupę dyniową.)
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Grzałka góra i dół.
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtko, puree z dyni i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej).
Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy je i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wycinamy krążki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jeżeli mamy stemple do ciasteczek wyciskamy wzorem i wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika. Ciastka pieczemy ok 12-15 min. Należy sprawdzać aby miały piękny złoty kolor, wtedy sa gotowe.
Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na talerz do wystudzenia.
Podajemy do kawy lub herbaty w chłodne jesienne wieczory.
SMACZNEGO!
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtko, puree z dyni i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej).
Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy je i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
Szklanką wycinamy krążki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jeżeli mamy stemple do ciasteczek wyciskamy wzorem i wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika. Ciastka pieczemy ok 12-15 min. Należy sprawdzać aby miały piękny złoty kolor, wtedy sa gotowe.
Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na talerz do wystudzenia.
Podajemy do kawy lub herbaty w chłodne jesienne wieczory.
SMACZNEGO!
dla gości: czyli coś słodkiego na niespodziewaną wizytę rodziny, znajomych, przyjaciół (bo robi się je niezwykle szybko a są przepyszne i efektowne)
Wspaniale zachowały odbity wzorek! Cudne :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie made with love, są do schrupania :)
OdpowiedzUsuńAleż one ślicznie wyglądają! Pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka, pewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuń