12/16/2014

Dyniowo cynamonowe babeczki jabłkowe - idealne na świąteczny stół



Cynamon to najlepszy dodatek do świątecznych wypieków. Dziś chciałam Wam polecić trochę jesienno zimowe połączenie dyni, jabłek i cynamonu. Moim zdaniem takie zapachy w domu przed świętami wprawią nas w wspaniałą świąteczną atmosferę. A babeczki ustawione na świątecznym stole nie tylko będą ozdobą ale również wypełnią całe pomieszczenie cynamonową wonią.
Polecam do upieczenia w ostatniej chwili bo są niezwykle proste a zarazem bardzo efektowne!



 
Ciasto: 
320 g mąki
400 g cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka lekko ubite
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
2 szklanki posiekanych w kostkę jabłek



Kruszonka:
łyżka mąki  
50 g cukru (dałam trzcinowy ale może być zwykły)  
1/2 łyżeczki cynamonu 
4 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE CIASTA:  
1. Rozgrzej piekarnik do  175 stopni C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papierowymi papilotkami (jeśli nie mamy papilotków dokładnie natłuszczamy formę).
2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, przyprawę do piernika, sól i sodę. W innej misce wymieszaj razem lekko ubite jajka, olej i puree z dyni. 
3. Do wymieszanych suchych składników dodaj masę z drugiej miski. Dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj posiekane jabłka i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
5. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę.
6. Przygotowaną masę przełóż do papilotków. Wypełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki sypiemy kruszonkę.
7. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30-35 min. Można sprawdzić wykałaczką czy babeczki już się upiekły. Gdy patyczek jest suchy babeczki sa gotowe.
8. Studzić na kratce. Polecam zajadać się nimi gdy są jeszcze ciepłe (nie gorące). Wtedy są najlepsze.
SMACZNEGO!






 

2 komentarze:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger