8/19/2015

Dżem jeżynowy z własnoręcznie zbieranych jeżyn


Moje wakacje w Beskidzie Żywieckim zazwyczaj przebiegają bardzo monotonnie: leżakowanie nad rzeką, opalanie się i czasem spacer na Halę Boraczą na pierogi z jagodami (ale tylko jak jest poniżej 30 stopni). No i oczywiście co wieczór spacer, taki nie długi ok godziny. Idąc na ten spacer zawsze mijamy po drodze pola pełne jeżyn. Zawsze mówię sobie: w przyszłym roku zabiorę gumowce i długie spodnie i nazbieram miliony kilogramów jeżyn...i tak co roku zupełnie o tym zapominam gdy przychodzi pakowanie. Ale nie tym razem. Zapakowałam gumowce, zapakowałam długie spodnie, wyczekiwałam dobrej pogody (upały nie sprzyjają zbieractwu) i do dzieła! Nie było to może milion kilo ale 10 litrów, a to wcale nie jest mało.



SKŁADNIKI:
  • 3 kg jeżyn (to jest jakieś 5 litrów)
  • 1,2 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Do piekarnika wkładamy ok 6 słoiczków 0,33 l  (lub inne w zależności do jakich macie ochotę potem włożyć dżem). Włączamy piekarnik i nastawiamy na 100 stopni C. Powinny się wyparzać ok 30 minut.
1.Do garnka z grubym dnem wsypujemy jeżyny i dodajemy do nich cukier.
2. Gotujemy ok 20 minut od zagotowania. Wyłączamy i studzimy. Ja przeważnie zostawiam na całą noc.
3. Wystudzony dżem zagotowuję jeszcze raz z sokiem z cytryny i gotuję ciągle mieszając jakieś 2-3 godziny, tak aby sok wyparował a dżem miał odpowiednio gęstą konsystencję.
4. Gotowy, jeszcze gorący dżem przelewamy do wyprażonych, również gorących słoików. Szybko wycieramy krawędzie słoików i zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką. Tak trzymamy je ok 15-30 min. Potem odwracamy z powrotem na drugą stronę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Opisujemy słoiczki i chowamy do spiżarki. Dżemik nie powinien się nam zepsuć przez całą zimę pod warunkiem że będziemy go trzymać w chłodzie. Najlepiej w piwnicy.
Dżem idealny do kanapek lub jako dodatek do płatków śniadaniowych. 
Życzę Wam SMACZNEGO!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger