8/11/2015

Porzeczkówka, nalewka z czarnej porzeczki - NAJLEPSZA!


Porzeczki czarne są niezwykle aromatyczne. Mam ich kilka krzaczków i co roku nie mogę się zdecydować co by tu z nich zrobić. Jednak co roku kończy się na tym samym - Nalewka. To chyba najwspanialszy pomysł na zamknięcie tego niesamowitego aromatu słodkich porzeczek na zimę.
Polecam każdemu kto lubi w zimowe wieczory usiąść z kieliszkiem wspomnień lata przy ciepłym kominku :)  Jest prosta a zarazem efekty są spektakularne, no i radość z wykonania tego samodzielnie jest największa.




Składniki: 
1 kg czarnej porzeczki (bez szypułek)
0,4 kg cukru
laska cynamonu
cukier waniliowy
1 litr spirytusu 70% (ja daję najczęściej 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu 95%), jeśli chcecie słabszą nalewkę dodajcie tylko 1/4 litra spirytusu u 0,5 litra wódki

PRZYGOTOWANIE:

Porzeczki wkładamy do dużego słoja przesypując kolejne warstwy cukrem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 dni. 
Po 3 dniach dodajemy cynamon, cukier waniliowy oraz alkohol i z powrotem odstawiamy na ok 2 miesiące.
Po tym czasie zlewamy porzeczkówkę do butelek i odstawiamy na kilka tygodni w chłodne i ziemne miejsce aby nalewka się z klarowała. Ostatnim etapem jest przefiltrowanie nalewki przez gazę lub filtr do kawy.
Przefiltrowaną nalewkę zlewamy do ładnych butelek i odstawiamy na ok miesiąc aby nalewka dojrzała.
Oczywiście nalewka jest już gotowa po ok 3-4 miesiącach jednak polecam aby postała ok roku. Wtedy jest niesamowita. Najlepiej róbcie nalewkę co roku, wtedy będziecie w stanie czekać na kolejną popijając tą z poprzedniego roku :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger