Spód:
• 65 g ciemnej czekolady
• 65 g miękkiego masła
• 50 g drobnego cukru
• 1 jajko
• 40 g mąki
Masa serowa:
• 1 kg tłustego twarogu (zmielonego w maszynce przez drobne sito lub zmielonego 3 krotnie w zwykłej maszynce do mięsa)
• 5 jajek
• 1-1,5 szklanka cukru (zależy jak bardzo słodki sernik lubicie)
• cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy lub 1 laska wanilii
• 4 łyżki maki ziemniaczanej
• 125 ml śmietanki kremówki 30%
Mus malinowy:
• 250 g malin
• 3-4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Mus malinowy:
Maliny zblendować, przetrzeć przez sito. Dodać cukier i wymieszać. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Odstawić do lodówki.
Spód:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, grzałka góra i dół.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę z czekolada nad gorąca , parująca wodą i pozostawiamy na kilka minut aż czekolada się rozpuści). rozpuszczoną czekoladę przestudzić.
Masło ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę, dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Dodać ubite jajko oraz mąkę. wszystko razem dokładnie wymieszać.
Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając papier na boki przez dno tortownicy. Dodatkowo owijamy tortownice szeroka folią aluminiową tak aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej nie dostała się tam woda.
Ciasto wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 6-8 minut.
Upieczony spód wyjąć i poczekać aż będzie gotowa masa serowa.
Masa serowa:
W dużej misce miksujemy zmielony twaróg z mąką, cukrem i cukrem waniliowy (dałam ekstrakt z wanilii).
Dodawać o jednym jajku miksując na najmniejszych obrotach ok 0,5 minuty po każdym. Na samym końcu dodać śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch ciasta delikatnie wyłożyć łyżką stołową mus malinowy (ok 12 punktów, resztę zostawić do polania już upieczonego sernika), wykałaczką zrobić kilka ósemek pociągając za sobą wzorki.
Do nagrzanego do 180 st. C piekarnika wstawiamy na samo dno małą foremkę z wrząca wodą, a na środkową kratkę sernik.Ja najczęściej wstawiam do piekarnika większą blachę wypełnioną wrzącą wodą na środkowa półkę i wstawiam do tej wody formę z sernikiem. Sernik powinien byc zanurzony ok do połowy we wrzątku.
Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 120 minut. Jeśli sernik będzie zbyt wilgotny można dopiec jeszcze kilka minut, ale nie za długo aby sernik nie był zbyt suchy.
Studzić przez 30 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem już do całkowitego wystudzenia poza piekarnikiem.
Aby sernik nabrał odpowiedniej struktury należy włożyć go już bez obręczy na ok 8 h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Podawać najlepiej polany sosem malinowym.
SMACZNEGO!
• 65 g miękkiego masła
• 50 g drobnego cukru
• 1 jajko
• 40 g mąki
Masa serowa:
• 1 kg tłustego twarogu (zmielonego w maszynce przez drobne sito lub zmielonego 3 krotnie w zwykłej maszynce do mięsa)
• 5 jajek
• 1-1,5 szklanka cukru (zależy jak bardzo słodki sernik lubicie)
• cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy lub 1 laska wanilii
• 4 łyżki maki ziemniaczanej
• 125 ml śmietanki kremówki 30%
Mus malinowy:
• 250 g malin
• 3-4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Mus malinowy:
Maliny zblendować, przetrzeć przez sito. Dodać cukier i wymieszać. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Odstawić do lodówki.
Spód:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, grzałka góra i dół.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę z czekolada nad gorąca , parująca wodą i pozostawiamy na kilka minut aż czekolada się rozpuści). rozpuszczoną czekoladę przestudzić.
Masło ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę, dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Dodać ubite jajko oraz mąkę. wszystko razem dokładnie wymieszać.
Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając papier na boki przez dno tortownicy. Dodatkowo owijamy tortownice szeroka folią aluminiową tak aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej nie dostała się tam woda.
Ciasto wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 6-8 minut.
Upieczony spód wyjąć i poczekać aż będzie gotowa masa serowa.
Masa serowa:
W dużej misce miksujemy zmielony twaróg z mąką, cukrem i cukrem waniliowy (dałam ekstrakt z wanilii).
Dodawać o jednym jajku miksując na najmniejszych obrotach ok 0,5 minuty po każdym. Na samym końcu dodać śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch ciasta delikatnie wyłożyć łyżką stołową mus malinowy (ok 12 punktów, resztę zostawić do polania już upieczonego sernika), wykałaczką zrobić kilka ósemek pociągając za sobą wzorki.
Do nagrzanego do 180 st. C piekarnika wstawiamy na samo dno małą foremkę z wrząca wodą, a na środkową kratkę sernik.Ja najczęściej wstawiam do piekarnika większą blachę wypełnioną wrzącą wodą na środkowa półkę i wstawiam do tej wody formę z sernikiem. Sernik powinien byc zanurzony ok do połowy we wrzątku.
Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 120 minut. Jeśli sernik będzie zbyt wilgotny można dopiec jeszcze kilka minut, ale nie za długo aby sernik nie był zbyt suchy.
Studzić przez 30 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem już do całkowitego wystudzenia poza piekarnikiem.
Aby sernik nabrał odpowiedniej struktury należy włożyć go już bez obręczy na ok 8 h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Podawać najlepiej polany sosem malinowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz