6/23/2015

Tort czekoladowy z M&M i batonikami Kit Kat


Są takie chwile w życiu, gdy chcemy zrobić coś wyjątkowego. Gdy pragniemy zrobić komuś prezent lub chcemy aby ta druga osoba, z która dzielimy życie poczuła się kochana. Nie ma chyba nic lepszego niż przygotowanie wtedy czegoś wyjątkowego do jedzenia :) Przede mną niestety było wielkie wyzwanie: jak zrobić coś wyjątkowego dla miłośnika M&Msów? Można kupić wielką pakę M&Msów, ale to już oklepany temat przerabiany na wszystkie święta i inne okazje. Tak więc powstał ten oto tort, dla miłośników kolorowych drażetek M&M. Muszę powiedzieć, że jak ktoś do tej pory ich nie lubił to po zjedzeniu takiego tortu już o niczym innym myśleć nie potrafi. 
Naprawdę polecam. Uśmiech na twarzy kochanej osoby gwarantowany! 


 Ciasto
Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 30 g kakao





Wykonanie:
Tortownicę o średnicy ok 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni C.
Mąkę i kakao razem wymieszać i przesiać.
Oddzielić żółtka od białek. Białka upić na sztywną pianę dodają po łyżce cukru co jakiś czas. Gdy nie będzie już czuć kryształków cukru, a piana będzie sztywna i lśniąca, oddać żółtka i zmiksować na gładko.
Do ubitych jajek dodać suche składniki i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułka silikonową).
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 25-30 min (do suchego patyczka).
Tortownicę wyjąć z piekarnika i ostawić do wystudzenia.


Krem czekoladowy:
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 36% (375 ml)
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:
Śmietankę kremówkę wlać do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodać masło i podgrzać (odstawić z palnika). Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Powstałą w ten sposób masę schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej cała noc).
Schłodzoną masę ubić mikserem na sztywno. masa będzie puszysta i gęsta.

Dekoracja:
  • 6 paczek batoników Kit Kat
  • 1 paczka (250 g) M&M
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (zmiksowanego) lub innej czerwonej marmolady
  • 1/2 szklanki kawy do pączowania (może być kawa inka)
Wykonanie:
Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki.  Jeżeli zbyt mocno wyrósł, górną warstwę należy ściąć tak aby otrzymać prosty blat. Można ją zjeść z pozostałym kremem albo samą. Już nam nie będzie potrzebna.
Każdy blat nasączyć kawą. Posmarować cienką warstwą  dżemu, a na nią położyć krem.
Na sama górę i boki również kładziemy krem.
Boki obkładamy pojedynczymi paluszkami batoników Kit Kat, a na samą górę układamy drażetki M&M koniecznie znaczkiem do góry.
Gotowy tort wkładamy do lodówki i bardzo dokładnie chłodzimy.
Tort jest tak pyszny, że znika od razu dlatego radzę go pilnować, żeby nie wyparował z waszej lodówki...u mnie się tak niestety zdążyło że coś go podjadało w lodówce ;)
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger