3/31/2015

Wykwintne mini mazurki z kremem czekoladowym


Uwielbiam piec mazurki, niestety wszystkie przepisy na mazurki są przeważnie niesamowicie słodkie, a moja rodzina nie przepada za kajmakowymi itp. nadzieniami. Dlatego specjalnie na tą okazje stworzyłam wyśmienite wykwintne mini mazurki. Z pysznym kruchym spodem i lekką czekoladową masą, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. W dodatku taki mini mazurek można podać w całości dla jednej osoby i uniknąć kłótni że ktoś inny dostał większy kawałek. 
Wygląda bosko a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami!



Ciasto kruche: 
320 g mąki pszennej tortowej
200 g zimnego masła
120 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
2 żółtka
łyżka kwaśnej gęstej śmietany (najlepiej 18%)

Masa czekoladowa: 
250 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej

Do dekoracji:
płatki migdałowe
inne bakalie

PRZYGOTOWANIE:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem pudrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, można dodać więcej śmietany, jeśli jest za luźne - podsypać mąką. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.

Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) i powycinać okręgi wielkości foremek do mini tart. Można tez upiec w większej formie (np prostokątnej) Dokładnie wyłożyć formę ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów. Dno nakłuwamy widelcem i wsypujemy ciężarki do pieczenia (można też użyć suchej fasoli) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ciasto podpiekamy15 minut, wyjmujemy formę z pieca, delikatnie usuwamy obciążenie, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5-10 minut. Gdy będzie złociste wyjmujemy z piekarnika.

W metalowej lub szklanej misce rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem kilku łyżeczek śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z gotująca się wodą stanowimy miskę z czekoladą mieszając rozpuścić na jednolita masę). Po rozpuszczeniu czekoladę trzeba dokładnie wystudzić. najlepiej jest to zrobić wstawiając misję do zimnej wody i energicznie mieszać aż czekolada będzie wystudzona. Nie może być ciepła ponieważ będziemy ją potem mieszać z ubitą  śmietanką.
W osobnej misce upić na sztywno kremówkę. Do ubitej kremówki dodajemy przestudzona czekoladę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Na podpieczony wystudzony spód wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy dokładnie i dekorujemy płatkami migdałowymi i innymi bakaliami. 
Tak przygotowane mini mazurki będą doskonałym wykończeniem Wielkanocnego obiadu. Lekkie a zarazem niesamowicie pyszne. 
SMACZNEGO!

1 komentarz:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger