Uwielbiam piec mazurki, niestety wszystkie przepisy na mazurki są przeważnie niesamowicie słodkie, a moja rodzina nie przepada za kajmakowymi itp. nadzieniami. Dlatego specjalnie na tą okazje stworzyłam wyśmienite wykwintne mini mazurki. Z pysznym kruchym spodem i lekką czekoladową masą, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. W dodatku taki mini mazurek można podać w całości dla jednej osoby i uniknąć kłótni że ktoś inny dostał większy kawałek.
Wygląda bosko a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami!
Ciasto kruche:
• 320 g mąki pszennej tortowej
• 200 g zimnego masła
• 120 g cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
• 2 żółtka
• łyżka kwaśnej gęstej śmietany (najlepiej 18%)
Masa czekoladowa:
• 250 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
• 100 g czekolady gorzkiej
• 50 g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
• płatki migdałowe
• inne bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) i powycinać okręgi wielkości foremek do mini tart. Można tez upiec w większej formie (np prostokątnej) Dokładnie wyłożyć formę ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów. Dno nakłuwamy widelcem i wsypujemy ciężarki do pieczenia (można też użyć suchej fasoli) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ciasto podpiekamy15 minut, wyjmujemy formę z pieca, delikatnie usuwamy obciążenie, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5-10 minut. Gdy będzie złociste wyjmujemy z piekarnika.
W metalowej lub szklanej misce rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem kilku łyżeczek śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z gotująca się wodą stanowimy miskę z czekoladą mieszając rozpuścić na jednolita masę). Po rozpuszczeniu czekoladę trzeba dokładnie wystudzić. najlepiej jest to zrobić wstawiając misję do zimnej wody i energicznie mieszać aż czekolada będzie wystudzona. Nie może być ciepła ponieważ będziemy ją potem mieszać z ubitą śmietanką.
W osobnej misce upić na sztywno kremówkę. Do ubitej kremówki dodajemy przestudzona czekoladę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na podpieczony wystudzony spód wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy dokładnie i dekorujemy płatkami migdałowymi i innymi bakaliami.
Tak przygotowane mini mazurki będą doskonałym wykończeniem Wielkanocnego obiadu. Lekkie a zarazem niesamowicie pyszne.
SMACZNEGO!
• 200 g zimnego masła
• 120 g cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
• 2 żółtka
• łyżka kwaśnej gęstej śmietany (najlepiej 18%)
Masa czekoladowa:
• 250 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
• 100 g czekolady gorzkiej
• 50 g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
• płatki migdałowe
• inne bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Zimne
masło
posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem pudrem. Gdy osiągniemy
konsystencję piasku dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieć elastyczne
ciasto. Jeśli się kruszy, można dodać więcej śmietany, jeśli jest za
luźne - podsypać mąką. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę,
zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można
na
dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i
oprószyć
mąką.
Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) i powycinać okręgi wielkości foremek do mini tart. Można tez upiec w większej formie (np prostokątnej) Dokładnie wyłożyć formę ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów. Dno nakłuwamy widelcem i wsypujemy ciężarki do pieczenia (można też użyć suchej fasoli) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ciasto podpiekamy15 minut, wyjmujemy formę z pieca, delikatnie usuwamy obciążenie, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5-10 minut. Gdy będzie złociste wyjmujemy z piekarnika.
W metalowej lub szklanej misce rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem kilku łyżeczek śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z gotująca się wodą stanowimy miskę z czekoladą mieszając rozpuścić na jednolita masę). Po rozpuszczeniu czekoladę trzeba dokładnie wystudzić. najlepiej jest to zrobić wstawiając misję do zimnej wody i energicznie mieszać aż czekolada będzie wystudzona. Nie może być ciepła ponieważ będziemy ją potem mieszać z ubitą śmietanką.
W osobnej misce upić na sztywno kremówkę. Do ubitej kremówki dodajemy przestudzona czekoladę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na podpieczony wystudzony spód wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy dokładnie i dekorujemy płatkami migdałowymi i innymi bakaliami.
Tak przygotowane mini mazurki będą doskonałym wykończeniem Wielkanocnego obiadu. Lekkie a zarazem niesamowicie pyszne.
SMACZNEGO!
Bardzo elegancko się prezentują :)
OdpowiedzUsuń