5/08/2015

Tarta z rabarbarem i owsiano-orzechową kruszonką


Sezon na rabarbar rozpoczęty. Wszędzie gdzie okiem sięgnąć można znaleźć rabarbar. jest go już tak dużo, że ceny pospadały z kosmicznych na realne :) Ja uwielbiam rabarbar praktycznie w każdej postaci. Ciasta, tarty i inne wypieki z rabarbarem goszczą u mnie każdej wiosny. Od kilku lat robię również dżem truskawkowo-rabarbarowy, który wyjadamy zawsze wszyscy jeszcze zanim zostanie zamknięty do słoiczków. W moim ogrodzie mam niestety tylko 3 krzaczki rabarbaru ale jak na początek sezonu wystarczy. Oto pierwsze (mam nadzieje z wielu) ciasto z rabarbarem w roli głównej.


SKŁADNIKI
Ciasto:
200g mąki
100g zimnego masła
60g brązowego cukru trzcinowego
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki b. zimnej wody


Kruszonka:
60g płatków owsianych
60g zimnego masła
75 g posiekanych orzechów włoskich
60g brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka mąki


Nadzienie:
500 g rabarbaru
2-3 łyżki cukru trzcinowego

WYKONANIE:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtko i wodę oraz  szybko zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi obrać i pokroić rabarbar na 2-3 cm kawałki i odstawić.

W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, tak aby powstała masa o konsystencji lepkiego piasku. Odstawić do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Grzałka góra i dół.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 10 min.
Wyciągamy z piekarnika, lekko schładzamy i wykładamy na nie nasz rabarbar. Posypujemy go cukrem (można dać trochę więcej cukru jeśli lubicie ale pamiętajcie że kruszonka tez jest słodka) i posypujemy wszystko obficie kruszonką.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok 30 min.

Ostudzić na kratce. Można podawać z lodami waniliowymi :)
SMACZNEGO!







Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze:

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger