Sezon na rabarbar rozpoczęty. Wszędzie gdzie okiem sięgnąć można znaleźć rabarbar. jest go już tak dużo, że ceny pospadały z kosmicznych na realne :) Ja uwielbiam rabarbar praktycznie w każdej postaci. Ciasta, tarty i inne wypieki z rabarbarem goszczą u mnie każdej wiosny. Od kilku lat robię również dżem truskawkowo-rabarbarowy, który wyjadamy zawsze wszyscy jeszcze zanim zostanie zamknięty do słoiczków. W moim ogrodzie mam niestety tylko 3 krzaczki rabarbaru ale jak na początek sezonu wystarczy. Oto pierwsze (mam nadzieje z wielu) ciasto z rabarbarem w roli głównej.
200g mąki
100g zimnego masła
60g brązowego cukru trzcinowego
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki b. zimnej wody
Kruszonka:
60g płatków owsianych
60g zimnego masła
75 g posiekanych orzechów włoskich
60g brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka mąki
Nadzienie:
500 g rabarbaru2-3 łyżki cukru trzcinowego
WYKONANIE:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką i cukrem. Gdy osiągniemy konsystencję piasku dodać żółtko i wodę oraz szybko zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać
więcej wody. Z zagniecionego ciasto formujemy kulę, zawijamy w folię
spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (można na dłużej). Formę do
tart o średnicy ok. 26 cm lekko natłuścić masłem i oprószyć mąką.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi obrać i pokroić rabarbar na 2-3 cm kawałki i odstawić.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi obrać i pokroić rabarbar na 2-3 cm kawałki i odstawić.
W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, tak aby powstała masa o konsystencji lepkiego piasku. Odstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Grzałka góra i dół.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 10 min.
Wyciągamy z piekarnika, lekko schładzamy i wykładamy na nie nasz rabarbar. Posypujemy go cukrem (można dać trochę więcej cukru jeśli lubicie ale pamiętajcie że kruszonka tez jest słodka) i posypujemy wszystko obficie kruszonką.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Grzałka góra i dół.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć je do formy. Dokładnie wyłożyć ją ciastem, lekko docisnąć a nadmiar ciasta odcinamy z brzegów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 10 min.
Wyciągamy z piekarnika, lekko schładzamy i wykładamy na nie nasz rabarbar. Posypujemy go cukrem (można dać trochę więcej cukru jeśli lubicie ale pamiętajcie że kruszonka tez jest słodka) i posypujemy wszystko obficie kruszonką.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
Ostudzić na kratce. Można podawać z lodami waniliowymi :)
SMACZNEGO!
Ależ mam ochotę na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń