7/29/2015

Pavlova z owocami leśnymi



Sezon na wspaniałe leśne owoce już w pełni. Nie pozostaje nam więc nic innego jak zacząć używać je do wypieków. Na taką Pavlovą czekałam cały rok, czekała też moja koleżanka, która co roku przyjeżdża do mnie na grilla, na którym serwuję smakołyki. A skoro zapowiedziałam, że będzie Pavlova nie było odwrotu.
Szczerze polecam wszystkim ten deser,  jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zrażajcie się tym, że po upieczeniu beza się zapadnie. Tak właśnie ma być! Moja siostra zawsze czatuje przy piekarniku i jak wyciągam bezę to mówi: O widzisz, znów się nie udała, mogę ją teraz zjeść? Nic bardziej mylnego, beza na Pavlova się zapada, co umożliwia nam w to miejsce włożenie pysznego kremu z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubionych owoców.
Zatem pamiętajcie – zapadniętej bezy nie jemy tylko kończymy deser i podajemy do stołu :) Efekt WOW murowany!


BEZA
6 białek (najlepiej zimnych)
350 g cukru
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej



Przygotowanie:
1. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy ok 22-24 cm.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
2. Białka wlewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera dodając po łyżeczce cukru co 1-2 minuty.
3. Gdy masa będzie gęsta, a cukier niewyczuwalny, dodajemy łyżeczkę octu i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na przygotowaną blachę, tak aby masa znajdowała się w narysowanym okręgu.
4. Bezę, aby miała piękny kształt tak jak na zdjęciu, możemy wymodelować łyżką. Masa będzie bardzo plastyczna dlatego można z bezy uformować wspaniały kopczyk. Ja swoją bezę staram się zrobić delikatnie płaską na górze, tak aby lepiej nakładał się krem.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
6. Upieczoną bezę zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Ja przeważnie piekę bezę wieczorem i zostawiam ją na całą noc.

MASA
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce

Przygotowanie:
1. Śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i serek mascarpone. Wszystko łączę na najniższych obrotach miksera i tylko do połączenia się składników aby masa nie zrobiła się zbyt maślana.
2. Masę wykładam na bezę tuż przed.
3. Na wierzch posypuję owocami jakie mam akurat pod ręką. Tym razem były to maliny, jagody i jeżyny. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Gotowe. Teraz już tylko zajadać  :)
SMACZNEGO!







5 komentarzy:

  1. Nie odważyłam się jeszcze upiec Tortu Pavlova. Twój wygląda wspaniale (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak go kroić, czy brzydko się nie rozpadnie na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak go kroić, czy brzydko się nie rozpadnie na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie martew się. Trochę się rozpada podczas krojenia ale zasada jest taka aby nie kroić małych kawałków. Ostry nóż i kroić pewnie. Smacznego 😃

      Usuń
  4. Dobra słodkość.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger