Żurawina, wspaniała jako konfitura do mies, zwłaszcza dziczyzny. Doskonała do tostów z serem i innych wytrawnych dań. Bogata w witaminy i minerały. Zbawiennie wpływa na nasze zdrowie. Ale to nie wszystko. Żurawina, zwłaszcza ta leśna, doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Nie zdawałam sobie z tego sprawy ale jej gorzkawo-kwaśny smak nadaje słodkiemu ciastu niesamowity aromat i wyrazisty smak. Niestety tylko raz w tym roku udało mi się zakupić żurawinę leśną, dlatego też poniższy wypiek jest z żurawiną ogrodową, którą można dostać na każdym placu targowym. Jest trochę mniej kwaśna niż leśna, dlatego możemy dać jej więcej.
Składniki:
• ok. 200 g świeżej żurawiny leśnej + 2 łyżki cukru (do żurawiny ogrodowej nie dodajemy cukru oraz większe żurawiny dzielimy na 2-4 części - żurawina ogrodowa potrafi osiągać wielkość czereśni :)
• 250 g mąki
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 125 ml mleka
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 100 g rozpuszczonego masła
• 175 g cukru pudru
• ok. 200 g świeżej żurawiny leśnej + 2 łyżki cukru (do żurawiny ogrodowej nie dodajemy cukru oraz większe żurawiny dzielimy na 2-4 części - żurawina ogrodowa potrafi osiągać wielkość czereśni :)
• 250 g mąki
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 125 ml mleka
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 100 g rozpuszczonego masła
• 175 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C stopni.
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości. Żurawinę dokładnie myjemy i mieszamy z cukrem.
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości. Żurawinę dokładnie myjemy i mieszamy z cukrem.
3. W mikserze
ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, stopniowo
zmniejszamy prędkość i dodajemy jajka oraz mleko. Zawartość wyjmujemy z miksera
i łączymy za pomocą łyżki pozostałe składniki (mieszankę mąki z
proszkiem do pieczenia i szczyptą soli). Na końcu dodajemy
żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
4. Nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).
Z podanej porcji wychodzi ok 12 babeczek. Polecam zjadać jeszcze ciepłe, ale uważajcie wtedy na gorącą żurawinę w środku. Babeczki bardzo długo zachowują świeżość i dlatego też następnego dnia są równie wyśmienite.
5. Pieczemy ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).
Z podanej porcji wychodzi ok 12 babeczek. Polecam zjadać jeszcze ciepłe, ale uważajcie wtedy na gorącą żurawinę w środku. Babeczki bardzo długo zachowują świeżość i dlatego też następnego dnia są równie wyśmienite.
Pięknie wyrosły :) składniki nie są do końca czytelne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) co do składników to nie wyświetlają się czy o coś innego chodzi?
UsuńMuffinki wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurawinę. Niestety, u mnie jeszcze nie widziałam...
OdpowiedzUsuńTwoje muffinki wyglądają cudnie z tymi czerwonymi kropeczkami :)
Ale śliiiczne <3 A żurawinę póki co jem, ale suszoną, razem z musli :p
OdpowiedzUsuń