9/02/2019

Razowe bagietki orkiszowe


 



Uwielbiam wstać bardzo wcześnie rano, gdy wszyscy jeszcze śpią i krzątać się po kuchni. Dom jest wtedy taki cichy, a do mojej kuchni zagląda poranne słońce, leniwie zakradając się swoimi promieniami do stołu.
Zagniatam spokojnie ciasto, a gdy rośnie zasiadam na tarasie z kawą i delektuję się tą chwilą. Czas tylko mój, który mogę poświęcić na wędrowanie myślami w najdalsze zakątki świata, marząc o tym by kiedyś wybrać się tam osobiście.
A potem już tylko to co najprzyjemniejsze, czyli czas gdy do rozgrzanego piekarnika wkładam chleb...z każdą minuta dom zapełnia się najcudowniejszym zapachem na świecie - pieczonego chleba. Zapach świeżego chleba o poranku to jedna z moich ulubionych rzeczy.
Gdy dom powoli budzi się do życia, a do kuchni wkraczają domownicy, największą nagrodą dla mnie jest uśmiech na ich twarzach. Sprawić komuś taki prezent o poranku - bezcenne!

Ciasto
Składniki:
250 g mąki orkiszowej
250 g mąki orkiszowej razowej
300 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli


Wykonanie:


Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 min, aż zaczyn delikatnie wyrośnie.

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę, mąkę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasta na chleb/bagietki nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Miskę nakrywamy ściereczką i odkładamy ciasto w spokojne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na dwie równe części i formujemy z każdej z nich kształtną bagietkę długości ok. 20-24 cm.

Uformowane bagietki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 15-20 min do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Na samo dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorąca wodą (parująca woda podczas pieczenia nawilży bagietki, tak aby nie były twarde po wyjęciu z piekarnika).

Gotowe bagietki tuż przed włożeniem do piekarnika oprószamy niewielką ilością mąki, a bardzo ostrym nożem robimy kilka nacięć w poprzek.

Pieczemy 20 min w 230 stopniach C.

Po wyjęciu bagietki zawijamy w lnianą ściereczkę i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, z samym masłem, które dosłownie rozpływa się na bagietce!

Smacznego!
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger