Pierniczki to u mnie obowiązkowy element dekoracyjny choinki. Powinno się je upiec co najmniej 2 tyg. przed świętami ale pieczone na ostatnią chwilę też smakują cudownie. Polukrowane i powieszone na choince zmiękną za jakiś czas, a przynajmniej podczas świąt nie znikną z choinki :)
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki płynnego miodu
• ½ szklanki cukru pudru
• 1 jajko
• łyżka masła
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (przyprawy do
piernika)
Lukier:
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
Do cukru pudru wciskamy tyle soku z cytryny aby utworzyła się delikatna masa. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli za gęsta soku z cytryny.
Lukier:
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
Do cukru pudru wciskamy tyle soku z cytryny aby utworzyła się delikatna masa. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli za gęsta soku z cytryny.
Wykonanie:
Masło, miód i cukier lekko podgrzać, gdy składniki będą
jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wystudzonej masy
dodajemy jajko, rozpuszczoną w łyżce wody sodę, korzenie i przesianą mąkę. Całość wyrobić najlepiej mikserem na jednolite
i gładkie ciasto (ok 10 min).
Przygotowane ciasto lekko schładzamy, wykładamy na oprószoną
mąką stolnicę, wałkujemy niezbyt cienko i wycinamy dowolne kształty. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę i robimy dziurki do powieszenia na choinkę. Można je zrobić patyczkiem
lub rurką do picia.
Pieczemy w 180 stopniach ok 10-15 min (aż ciasto się
zarumieni).
Studzić na płaskiej powierzchni ponieważ pierniczki na
początku będą bardzo miękkie i mogą się odkształcić. Pierniczki podczas
pieczenia dość sporo urosną dlatego nie należy ich układać bardzo blisko
siebie.
Polukrować i posypać kolorowa posypką lub ozdobić wg
uznania.
Pozdrawiam :)
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń