1/17/2016
Churros
W październiku razem z siostrą wybrałyśmy się do Barcelony. To urokliwe miejsce urzekło nas nie tylko niezwykłą architekturą ale i wspaniałym jedzeniem. Pewnego dnia podczas spaceru starą gotycka dzielnicą, zawędrowałyśmy do wspaniałej pijani czekolady, gdzie podawali do niej jeszcze cieplutkie churrosy. Były tak pyszne, że nie mogłyśmy się oprzeć i wróciłyśmy tam jeszcze kilka razy obiecując sobie ze zrobimy te pyszności kiedyś w domu :) A że jest właśnie karnawał okazja idealna! Ciasto to klasyczne ciasto ptysiowe. Prościej się już nie da.
Składniki:
• 300 ml mleka
• 50 g masła
• 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
• 200 g mąki
• 3 jajka
• szczypta soli
Do podania:
• 100 g czekolady
• 4-5 łyżek śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. Do gorącego mleka dodać mąkę oraz sól i energicznie wymieszać. Gotować jeszcze ok minuty na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając tak aby uzyskać gładkie i elastyczne ciasto.
2. Ciasto przestudzić. Do wystudzonego ciasta dodać jaka i wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
3. W garnku rozgrzać olej i wyciskać do niego ciasto ze szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki ok 8 cm kawałki odcinając je ostrym nożem lub urywając rękami. Ciastka smażyć ok 1-2 min z każdej strony na złoty kolor kolor. Odkładać na talerz z papierowym ręcznikiem.
4. Odsączone churrosy posypać cukrem pudrem. Podawać z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki w lub mleka kokosowego.
SMACZNEGO!
Obiecuję już sobie długi czas, że je zrobię. Ale w tym roku na tłusty czwartek będą na pewno:))
OdpowiedzUsuń