1/14/2017

Bagietki śniadaniowe - bez wyrabiania ciasta


 Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - głoszą wszystkie poradniki o zdrowym żywieniu. Co jadamy przeważnie na śniadanie? Większość z nas zjada śniadania w pośpiechu, nie zastanawiając się co tak naprawdę ląduje na naszym talerzu. W tygodniu to zrozumiałe, wstajemy na ostatnią chwilę i pędzimy do pracy. Ale dlaczego tak ma być w weekend? No właśnie, w weekend mamy czas na to aby trochę zaszaleć i dogodzić swoim domownikom czy sobie. Ja uwielbiam weekendowe śniadania, a dziś na śniadanie zrobiłam sobie pyszne bagietki :) Ciasto proste, robi się dosłownie 5 min, tylko jest jedno ale, trzeba poczekać 12 h aby wyrosło. Dlatego dla tych, którzy nie wiedzą co będą jeść na jutrzejsze śniadanie polecam dziś wieczorem nastawić ciasto na bagietki, a rano na niedzielne śniadanie zrobicie swoim bliskim wspaniałą niespodziankę :)



 
Ciasto: 
400 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 g wody (chłodnej)
otręby owsiane (lub dowolne dodatki do posypania bagietki)







WYKONANIE:
1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać sól, cukier i wymieszać do rozpuszczenia się składników. Dodać mąkę i wymieszać wszystko do połączenia się składników. W książkach piszą aby takie ciasto mieszać ok 30 sek. ale ja zawsze mieszam tyle ile trzeba aby zrobiła się z tego jednolita masa. Ciasto będzie bardzo rzadkie, nie martwcie się, tak ma właśnie być. 
2. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 12-16  h. Ja zawsze odstawiam na noc i rano zabieram się za kolejny etap.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat / stolnicę podsypaną mąką i formujemy z niego kulę. Przekładamy na ściereczkę wysypaną mąką łączeniami do dołu. Na wierzch sypiemy dodatki (otręby, mak, sezam itp).
Zawijamy rogi ściereczki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
4. Nastawiamy piekarnik na ok 220-240 stopni C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozciągamy tak aby powstała z tego podłużna bagietka. Jeśli jest trochę krzywa można tak wymodelować aby były jak najzgrabniejsze :) Bagietki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie. 
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min, aż skórka idealnie się zrumieni. 
6. Wyciągamy z piekarnika i zawijamy w ściereczkę na ok 5 min. Lekko wystudzone bagietki można już jeść. Najlepsze są właśnie na świeżo, z masełkiem albo z oliwą :) 
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Strawberry and Berry , Blogger